O povijesti, giftwareu i autorskim pravima


Ova igra korijenje vuće od 1992., kada je autor, Tonči Loľić napisao prvu verziju u GFA Basicu za onda popularno računalo Amiga500.
Ta verzija je nastala posve slučajno, jer je lokalna TV postaja u Splitu "TV Marjan" raspisala natječaj za logičku igru za potrebe dječje emisije "Abrakadabra". Cijeli source i grafika su nastali u 7 dana i kao najbolje rijeąena igra, ista je kupljena je od strane pomenute TV kuće.

Od tada je prva verzija doľivjavala brojne promjene, pogotovo u grafici. Sveukupno je izrađeno preko 30 setova karata, posebice za blagdanska izdanja emisije. Igra u verziji za A500/2000 (OCS) je svaku subotu uveseljavala gledatelje emisije "Abrakadabra" pune 4 godine.

U međuvremenu je igra preąla u vlasniątvo tvrtke "PL Print d.o.o." iz Splita koja je istu iznajmljivala TV postaji, a ubrzo su se rodile zamisli da se izradi komerijalna verzija iste igre. Zamišljeno - učinjeno; Početkom 1994. godine prva komercijalna verzija pisana u programskom jeziku C je ugledala svijetlo dana. Međutim, kako je to razdoblje bilo početak stagnacije OCS/ECS Amigi, dotična verzija nije nikad puątena u prodaju.

Slijedeće godine programski tim tvrtke "PL Print d.o.o." razvija AGA verziju iste igre. Paralelno je rađena TV i komercijalna verzija. TV inačica nije nikad viđena na TV ekranima zbog sustavnog neplaćanja od strane naručitelja prijašnje verzije igre. Komercijalna verzija nije puštena u prodaju jer su 1995. i 1996. godina bile loše po Amigu i jednostavno u svijetu nitko nije želio izdavati igre za "mrtvu platformu".
Ukratko rečeno, pomenuta igra je imala burnu povijest kao i Amiga.

Na kraju se dogodilo da su obje (ECS i AGA) verzije pale u zaborav. Na kraju smo odlučili noviju, AGA inačicu u nešto reduciranoj varijanti pokloniti Amiga zajednici širom svijeta.

VAŽNO: TurboMemory spada u tkz. giftware software što znači da je besplatna, ali bi nam bilo jako drago kad biste nam poslali malu donaciju kao znak zahvalnosti ako vam se igra sviđa. Primamo sve: diskete, cigarete, razglednice, programe i igre za Amigu, novac, rabljene Amige i PPC kartice;)
Sva prava na TurboMemory polaže tvrtka PL Print d.o.o. i NIJE dozvoljeno nikakvo javno emitiranje, mijenjanje bilo kojeg dijela igre, korištenje nekog njenog dijela u druge svrhe bez dozvole autora. Isto tako ZABRANJUJE se prodaja iste tj. naplaćivanje kopiranja. Jedino izuzeće su troškovi medija (CD, disketa...). Igra se može besplatno distribuirati putem public domain medija kao što su Aminet, AminetCD i sl.